Romania inregistreaza cea mai mare migratie din Europa si a doua la nivel mondial, conform ONU. Se estimeaza ca aproximativ 4 milioane de ropmani traiesc in afara granitelor tarii. Marea lor majoritate s-au stabilit in Europa, in cautarea unor conditii socio-economice mai bune. Marea majoritate a migrantilor romani sunt persoane tinere, sanatoase, apte de munca. Deci persoane cu risc scazut de deces din punct de vedere statistic. Insa viata ne poate lua pe nepregatite si oricand poate surveni un deces in strainatate in randul comunitatilor romanesti. Uneori se poate intampla si in cazul calatoriilor efectuate in scop turistic, ca urmare a unor accidente.
Pe cat de mare este durerea resimtita de rude si prieteni pe atat de necesara este urmarea procedurilor de deces in vederea repatrierii funerare in Romania. De aceea este nevoie de informare privind pasii care trebuie urmati pentru declarea decesului si obtinerea documentelor de transport funerar.
Constatarea decesului in strainatate
Regula generala este ca de constatarea decesului se ocupa autoritatile locale din regiunea in care a avut loc decesul. Informarea acestora trebuie facuta in 1-3 zile. In situatia unei morti violente sau suspecte este necesara anuntarea Politiei pentru demararea cercetarilor.
Dupa constatarea decesului si stabilirea cauzei se va elibera certificatul de deces local, cu sau fara apostila de la Haga. In cazul unor morti suspecte va fi necesara efectuarea autopsiei medico-legale pentru stabilirea cauzei decesului. In aceasta situatie eliberarea certificatului de deces poate fi intarziata si implicit intreg procesul de repatriere.
Inregistrarea unui deces in strainatate la Amasada Romaniei
Nu este obligatorie inregistrarea decesului si la Ambasada ori Consulatul Romaniei din tara respectiva. Procedura conduce la eliberarea certificatului de deces roamnesc. Astfel, la venirea in tara nu mai trebuie sa mergeti la birourile de Evidenta Populatiei. In plus, Ambasada/Consulatul va transmite informatia despre deces in tara, catre MAI, iar autoritatile romane vor informa familia persoanei decedate despre eveniment.
De cele mai multe ori distanta intre locul decesului si Ambasada/Consulat este destul de mare si genereaza intarzieri suplimentare in procesul de repatriere. Certificatul de deces romanesc poate fi obtinut in tara, in localitataea de domiciliu a decedatului. Cum de cele mai multe ori aceasta coincide cu locul de inhumare, Ambasada ori Consulatul nu mai sunt notificate.
Eliberarea Certificatului de Deces romanesc
In cazul unui deces in strainatate Certificatul de Deces romanesc se elibereaza doar in baza documentului similar emis de tara respectiva. In plus fata de acesta mai sunt necesare urmatoarele documente:
- act de identitate cu poza (CI sau pasaport)
- certificat de nastere
- certificat de casatorie (daca este cazul)
- traducerea legalizata a certificatului de deces international
- cerere de transcriere a decesului
Documentul se obtine de la Amabasada/Consulat sau de la SPCLEP aferenta ultimului domiciliu al decedatului. Formalitatile pentru transcrierea decesului se pot intocmi si dupa inmormantare. Daca trec mai mult de 6 luni de la data decesului si nu este efectuata transcrierea decesului puteti fi sanctionati contraventional.
Repatrierea persoanei decedate in Romania
Pentru inmormantarea in Romania este necesara repatrierea funerara – aducerea in tara a corpului neinsufletit. Aceasta etapa se realizeaza de catre o firma de servicii funerare autorizata sa desfasoare transport funerar international. In functie de distanta si accesibilitate se poate opta pentru repatriere pe cale rutiera sau pe cale aeriana.
- Documentele necesare pentru repatriere, indiferent de calea de transport aleasa sunt:
- certificatul de deces (international sau romanesc)
- certificat de imbalsamare
- pasaport mortuar
- autorizatia de transport a firmei de pompe funebre
Normele internationale de transport funerar prevad asezarea corpului neinsufletit in sicriu de zinc, sigilat, care se pune apoi in sciriu de transport din lemn. Transportul rutier se realizeaza cu auto funerare, special echipate pentru transportul decedatilor. Acestea trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii chiar daca realizeaza doar transportul pana la aeroport.
Repatriere funerara rutiera
Transportul funerar rutier realizat cu autovehicule funerare special echipate, potrivit pentru distante mici si medii.
Repatriere funerara aeriana
Transportul funerar aerian in cazul distantelor mari, a deceselor pe alte continete sau in orase europene mari, cu aeroport.
Apeland la Servicii Funerare Condolio beneficiati de asistenta profesionala in repatrierea persoanelor decedate in Romania si de experienta ce depaseste 18 ani in transport funerar international. Nu are rost sa adaugati o suferinta suplimentara, este destul ca ati pierdut o fiinta draga.
Sursa articol: MAE