Marea Britanie (in special Anglia) este una din tarile Europei in care o comunitate insemnata de romani isi desfasoara activitatea. Practic romanii sunt a doua cea mai mare comunitate non-britanica din Regatul Unit. Inevitabil apar si pierderi de vieti omenesti in randul acestora, situatii care trebuie gestionate corespunzator. Aducerea in tara a persoenlor decedate – repatriere Anglia – este realizata de firme de pompe funebre dedicate.
Optiuni in cazul decesului in Anglia
In situatia nefericita a decesului in Anglia, un roman are 3 optiuni:
- inmormantarea intr-un cimitir local.
- incinerarea intr-un crematoriu local, urmata de repatrierea cenusii funerare, ingroparea acesteia in Anglia sau imprastierea in natura.
- repatrierea funerara a corpului neinsufletit in vedrea inmormantarii in Romania. O solutie este repatrierea funerara rutiera, dar se poate opta si pentru repatrierea cu avionul, avand in vedere distanta.
Pentru situatia inmormantarii trebuie luata legatura cu un preot local (in functie de confesiunea religioasa a decedatului) si cu o firma de servicii funerare care se va ocupa de organizare. Trebuie avut in vedere costurile ridicate ale inmormantarii in tarile occidentale. Mai ales in Anglia, tara in care firmele de pompe funebre ofera solutii (planuri funerare) pe care oamenii le achita in cativa ani, inca din timpul vietii.
Declararea decesului in Marea Britanie
In Marea Britanie decesul trebuie declarat in 5 zile de la producerea acestuia la Biroul de Inregistrare (Register Office) din zona in care a survenit decesul. Pentru a afla locatia celui mai apropiat Birou trebuie introdus codul postal in formularul din pagina www.gov.uk/register-offices. In cazul in care declarati decesul la un alt Birou procesul de eliberare a documentelor poate dura mai mult.
Decesul poate fi declarat de rude, apropiati, persoana care a descoperit corpul neinsufletit, personal medical din spital, in functie de situatie. Pentru declarare este necesar certificatul eliberat de medic in care este mentionata cauza decesului. Sunt utile si documente precum certificat de nastere, certificat de casatorie, card de sanatate (NHS Medical Card).
Acte necesare repatriere decedati Anglia
Indiferent de calea de repatriere (rutiera, aeriana) aleasa trebuie intocmite o serie de documente pentru transportul funerar. Pentru obtinerea documentelor de transport trebuie indeplinite si conditiile de transport decedati (imbalsamare, asezare corp in sicriu zinc).
- Certificat de deces (UK sau RO)
- Certificat de imbalsamare
- Pasaport mortuar
- Autorizatie transport funerar a firmei de pompe funebre
Optiuni repatriere Marea Britanie

Repatriere funerara rutiera
Afla mai ulte informatii despre repatriere funerara rutiera din Anglia si intreg teritoriul Marii Britanii: conditii, acte necesare, procedura.

Repatriere funerara aeriana
Informatii despre repatriere decedat Anglia cu avionul: procedura, durata, acte necesare, preluarea de la aeroport si transportul in tara.
Obtinerea certificatului de deces romanesc
Certificatul de deces romanesc se elibereaza in baza certificatului de deces emis de autoritatile din Marea Britanie. El poate fi obtinut de la misiunea diplomatica romana in Marea Britanie sau in tara, de la Biroul de Evidenta a Populatie aferent ultimului domiciliu al decedatului.
Servicii consulare in Regatul Unit
Sectia Consulara a Ambasadei la Londra
- M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, Londra W14 8NS
- +44 20 76027328
- londra@mae.ro
Consulatul general la Edinburgh
- 7-9 North St. David Street, Edinburgh, EH2 1AW
- +44 131 5249498
- contact@informatiiconsulare.ro
Consulatul general la Manchester
- 9 Cooper Street, Manchester, M2 2FW
- +44 161 236 0478
- manchester@mae.ro