Repatriere Franta

Franta a fost una din destinatiile favorite ale romanilor incepand cu secolul trecut cand mergeau la Paris pentru studii. In zilele noastre romanii calatoresc in Franta preponderent pentru a lucra. Studiile si turismul inca sunt in topul motivelor de calatorie in hexagon. Uneori se intampla si evenimente nefericite, cum este decesul romanilor aflati temporar pe teritoriul Frantei.

Optiuni in cazul decesului in Franta

In situatia tragica a decesului in Franta, un roman are 3 optiuni:

  1. inmormantarea intr-un cimitir local.
  2. incinerarea intr-un crematoriu local, urmata de repatrierea cenusii funerare, ingroparea acesteia in Franta sau imprastierea in natura.
  3. repatrierea funerara a corpului neinsufletit in vederea inmormantarii in Romania. O solutie este repatrierea funerara rutiera, dar se poate opta si pentru repatrierea cu avionul, avand in vedere distanta.

Pentru primele doua situatii trebuie luata legatura cu un preot local in functie de confesiunea religioasa a decedatului. Apoi cu o firma de servicii funerare care se va ocupa de organizarea inmormantarii sau a incinerarii. Trebuie avut in vedere costurile ridicate ale inmormantarii in tarile occidentale. Franta nu face deloc exceptie in ceea ce priveste costul ridicat al inmormantarii.

Declararea decesului in Franta

In Franta decesul este inregistrat la autoritatile locale – primarie, care elibereaza certificatul de deces cu mentiunea „la copie intégrale de l’acte de décès”. In mod normal documentele de constatare a decesului si cele necesare transportului funerar se obtin in 1-2 zile. Exceptie fac cazurile in care exista cercetari judiciare in desfasurare, acestea generand intarzieri semnificative.

Acte necesare repatriere decedat Franta

Indiferent de calea de repatriere (rutiera, aeriana) aleasa trebuie intocmite o serie de documente pentru transportul funerar. Pentru obtinerea documentelor de transport trebuie indeplinite si conditiile de transport decedati (imbalsamare, asezare corp in sicriu zinc).

Optiuni repatriere Franta

transport funerar

Repatriere funerara rutiera

Afla mai ulte informatii despre repatriere funerara rutiera din Franta: conditii, acte necesare, procedura.

repatriere cu avionul

Repatriere funerara aeriana

Informatii despre repatriere decedat Franta cu avionul: procedura, durata, acte necesare, preluarea de la aeroport si transportul in tara.

Obtinerea certificatului de deces romanesc

Certificatul de deces romanesc se elibereaza in baza certificatului de deces emis de autoritatile din Franta. El poate fi obtinut de la misiunea diplomatica romana in Franta sau in tara, de la Biroul de Evidenta a Populatie aferent ultimului domiciliu al decedatului. Pentru aceasta fie utilizati extras plurilingv după actul de deces („extrait plurilingue de l’acte de décès”) emis de primaria franceza, fie traduceti copia integrala a actului de deces.

Servicii consulare in Republica Franceza

Sectia Consulara a Ambasadei la Paris

Consulatul general la Lyon

Consulatul general la Marsilia

Consulatul general la Strasbourg