Repatriere Germania

Pe teritoriul Germaniei se afla un numar insemnat de romani, o parte lucreaza aici, o parte doar tranziteaza catre celelalte taril occidentale. Avand in vedere dinamica vietii de zi cu zi in Germania pot aparea decese in randul acestora. Aceste evenimente nefericite trebuie gestionate corespunzator de catre profesionisti pentru a nu complica si mai mult situatia familiei.

Optiuni in cazul decesului in Germania

In situatia decesului in Germania, un roman are urmatoarele optiuni:

  1. inmormantarea intr-un cimitir local.
  2. incinerarea intr-un crematoriu local, urmata de repatrierea cenusii funerare, ingroparea/pastrarea acesteia in Germania sau imprastierea in natura.
  3. repatrierea funerara a corpului neinsufletit in vedrea inmormantarii in Romania. Cea mai potrivita este repatrierea funerara rutiera, avand in vedere infrastructura rutiera si distanta, dar se poate opta si pentru repatrierea cu avionul, desi poate creste durata procesului de repatriere.

Pentru primele doua situatii trebuie luata legatura cu un preot local (in functie de confesiunea religioasa a decedatului) si cu o firma de servicii funerare care se va ocupa de organizarea inmormantarii sau a incinerarii. Trebuie avut in vedere costurile ridicate ale inmormantarii in tarile occidentale. In Germania aceasta facilitate este inclusa in planurile de asigurari si economisire pentru a usura povara financiara.

Declararea decesului in Germania

Decesul se declara la autoritatile locale din zona in care a survenit, acestea elibereaza certificatul de deces (Sterbeurkunde). La cerere pot elibera si extrasul de deces multilingv (Auszug aus dem Sterbeurkunde – Formule C) pentru a facilita transcrierea decesului in alta tara.

Acte necesare repatriere decedat Germania

Indiferent de calea de repatriere (rutiera, aeriana) aleasa trebuie intocmite o serie de documente pentru transportul funerar. Pentru obtinerea documentelor de transport trebuie indeplinite si conditiile de transport decedati (imbalsamare, asezare corp in sicriu zinc).

Optiuni repatriere Germania

transport funerar

Repatriere funerara rutiera

Afla mai ulte informatii despre repatriere funerara rutiera din Germania: conditii, acte necesare, procedura.

repatriere cu avionul

Repatriere funerara aeriana

Informatii despre repatriere decedat Germania cu avionul: procedura, durata, acte necesare, preluarea de la aeroport si transportul in tara.

Obtinerea certificatului de deces romanesc

Certificatul de deces romanesc se elibereaza in baza certificatului de deces emis de autoritatile din Germania. El poate fi obtinut de la misiunea diplomatica romana in Marea Britanie sau in tara, de la Biroul de Evidenta a Populatie aferent ultimului domiciliu al decedatului. Certificatul de deces (Sterbeurkunde) necesita apostilare si traducere in limba romana. Atunci cand apelati l aserviciile consulare pentru transcrierea decesului, extrasul de deces multilingv (Auszug aus dem Sterbeurkunde – Formule C) nu necesita apostilare sau traducere.

Servicii consulare in Republica Federala Germania

Sectia Consulara a Ambasadei la Berlin

Consulatul general la Bonn

Consulatul general la Munchen