Repatriere oseminte

Uneori se intampla ca persoanele apropiate decedate in strainatate sa fie inmormantate in cimitire locale. Motivele pentru care se intampla acest lucru sunt multe: sotul/sotia erau localnici, lipsa resurselor materiale pentru repatriere, la momentul respectiv parea cea mai buna optiune, etc. Trebuie sa stiti ca situatia se poate schimba prin repatriere oseminte. Ramasitele pamantesti ale persoanei inmormantate in straintate pot fi aduse in tara si apoi sa le reinhumati intr-un cimitir din Romania. Pentru aceasta operatiune este necesara deshumarea, transportul funerar al ramasitelor si apoi inmormantarea acestora.

Deshumarea decedatului in strainatate

Deshumarea persoanei decedate in strainatate se face cu respectarea legislatiei din tara respectiva si a normelor cimitirului in care a fost inmormantata persoana. Acestea difera foarte mult, in functie de tara. Cea mai restrictiva regula se refera la perioada de timp care trebuie sa treaca intre inmormantare si deshumare. Unele tari permit deshumarea pentru o perioada de pana la 3 luni de la inmormantare – Olanda. In alte state este necesar sa treaca o perioada mai indelungata de 5, 7 sau chiar 10 ani.
repatriere oseminte

Pregatirea pentru transportul funerar

Dupa deshumare, ramasitele pamantesti trebuie pregatite pentru transport. In functie de timpul scurs intre inmormantare si dezgropare se va alege solutia legal permisa, si anume:

Transportul funerar al ramasitelor

Dupa finalizarea pregatirilor si obtinerrea documentelor de transport conform legislatiei internationale se poate trece la etapa transportului funerar. Acesta are loc la fel ca in cazul repatrierii decedatilor, nu exista prevederi specifice referitoare la repatrierea osemintelor.
In functie de distanta si pozitionare geografica se poate opta pentru transport auto sau pe calea aerului.

Documentele necesare pentru repatriere oseminte

Avand in vedere ca este necesara deshumarea persoanei decedate trebuie obtinuta in primul rand autorizatia de deshumare. Aceasta se obtine de la autoritatile din tara respectiva, dupa urmarea procedurilor specifice.

Apoi trebuie luata legatura cu cimitirul in care este inmormantata persoana pentru contractarea serviciului de deshumare si pregatire pentru transport.
O alta etapa este obtinerea pasportului mortuar, document ce va permite transportul international al ramasitelor, chiar si in cazul tranzitarii mai multor tari.